VIDEO: Atlet Dari Telipok, Sabah Muncul Juara Kejohanan Dunia Gusti Lengan

Atlet gusti lengan profesional yang berasal dari Telipok Sabah, Joffey Jolly muncul juara dunia kategori 70kg lelaki senior (tangan kanan) di Kejohanan Dunia Gusti Lengan yang berlangsung di Poland baru-baru ini.

Anak jati kelahiran Telipok itu menewaskan 19 pesaing dari negara lain dalam kategorinya, untuk dikalungkan pingat emas acara tersebut.

Hari Kedua, Kejohanan Gusti Lengan Dunia IFA 2019

Joffey Jolly JUARA kategori 70kg Senior lelaki kanan menumpaskan 19…

Posted by Malaysia Armwrestling Federation – MYARM on Friday, December 6, 2019

Malah kepulangan beliau ke negeri kelahirannya beberapa hari yang lalu mendapat sambutan sebagai wira negara.

Turut hadir menyambut ketibaan Joffey sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kinabalu semalam ialah Ketua Wira Warisan, Jumardie Lukman.

“Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada beliau dan keluarga atas kejayaan mengharumkan nama Negeri Sabah khususnya, Malaysia amnya dalam sukan gusti lengan dunia,” katanya.

Banyak pengorbanan yang terpaksa dilalui oleh Joffey sebelum muncul juara dunia seperti pada hari ini. Antaranya ialah terpaksa berhenti dari bekerja demi memberikan tumpuan sepenuhnya kepada latihan.

 

Kejohanan Gusti Lengan Dunia IFA 2019

2nd FINAL!

Joffey Jolly (Malaysia) vs Ukraine

Posted by Malaysia Armwrestling Federation – MYARM on Saturday, December 7, 2019

Individu di sebalik kejayaan Joffey tidak lain dan tidak bukan adalah ayahnya sendiri yang tampil selaku jurulatih peribadi kepada anaknya itu.

“Saya sangat bangga dengan dengan kejayaan di Poland. Terima kasih diucapkan kepada pengurus pasukan dan Presiden Persatuan Gusti Lengan Malaysia, Mohd Zil Fadli atas usahanya untuk memastikan pasukan dapat bersaing pada kejohanan itu,” kata Jolly Johnson yang merupakan ayah kepada Joffey yang juga merupakan Timbalan Presiden Persatuan Gusti Lengan Sabah (Sawa).

“Kejayaan ini membuktikan latihan lima hari seminggu yang kami jalani selama dua bulan tidak sia-sia dan tahniah juga kepada Safuan Asif dan Abigail Kee kerana memenangi perak dan gangsa untuk pasukan,” katanya

Kongsi artikel ini