Ronaldo Fenomeno Tak Kenal Siapa ‘Peter Crouch of England’

Peter Crouch of England – Peter Crouch dari England. Walaupun nama England tidak dinyatakan, kami yakin sesiapa sahaja mengenali siapa Peter Crouch. Apatah lagi jika anda adalah pengikut bola sepak Inggeris.

Namun demikian, nama Peter Crouch mungkin tidak dikenali di Brazil jika cerita bekas penyerang Liverpoool ini mengenai pertembungan beliau bersama Ronaldo Nazario de Lima diambil kira.

Mempunyai ketinggian 6″7, Crouch sebenarnya amat mudah dikenali. Sama ada di kalangan orang ramai ketika bercuti di Ibiza, atau ketika bersama 21 pemain lain di atas padang, kelibat Crouch sentiasa mencuri perhatian orang ramai.

Namun hakikat sebenarnya tidak semua mereka di dalam bola sepak mengenali Crouch. Ditanya oleh wartawan Daily Mail dalam satu temubual siapakah pemain penyerang yang ebeliau ingin digandingkan bersama, Crouch menjawab Il Fenomeno.

“Dennis Bergkamp juga istimewa dan ia pastinya hebar jika boleh bermain bersama. Namun paling saya minati ialah Ronaldo yang original itu,” kata Crouch.

“Saya tidak tahu jika corak permainan kami sesuai untuk digandingkan, tetapi 90 minit aksi bersama pasti amat bermakna.

Kemudian Crouch bercerita pula mengenai pertemuanya dengan legenda Brazil itu.

“Saya sebenarnya pernah berjumpa beliau sekali. Saya bercuti di Ibiza dan melihat beliau turut berada di pantai. Beliau sedang melayan sebotol bir dan ada bekas abu rokok juga di atas perut.

“Setiap kali beliau habis sebotol bir, supermodel yang bersama beliau akan membawakannya sebotol lagi.

“Ini peluang terbaik untuk saya berselfie dengan Ronaldo, maka saya pergi berjumpa beliau. Saya berharap dia berkata: ‘Oh, awaklah Crouch!’

“Malangnya beliau tidak mengenali saya!. Gambar itu tetap diambil, dan saya terus beredar tanpa beliau mengetahui bahawa saya seorang pemain bola sepak!”

Turut ditanya kepada Crouch ialah pemain pertahanan yang paling sukar beliau pernah berhadapan, dan jawapannya mengejutkan ramai.

“Anda pasti terkejut, tetapi saya akan berkata Martin Skertel akan memberikan anda mimpi ngeri. Saya bersama beliau di Liverpool pada 2008.

“Di luar padang, beliau sangat pendiam, sopan, tetapi mempunyai perwatakan yang berbeza ketika dalam perlawanan.

“Saya pernah beraksi untuk England dan berhadapan dengan Skertel mewakili Slovakia di Wembley pada Mac 2009. Beliau ada tabiat meletakkan stud kasut ke paha anda untuk mendapatkan kelebihan ketika melompat mendapatkan bola.

“Pertama kali, anda tidak peduli. Kali kedua, ia menjengkelkan – kali ketika ia buat anda gila.

“F***ing hell Martin” saya jerit ke arahnya. Ia sudah melampau. “Oh. Crouchie! Sorry, saya tidak melihat kami!” Masalahnya saya tidak boleh mengadu kepada pengadil kerana perhatian pengadil ialah pada bola.

“Benar, anda pasti berpendapat Ronaldo akan melepasi Skertel dengan mudah.”

 

Kongsi artikel ini