Robert Lewandowski Gondol Anugerah Pemain Terbaik Dunia Goal 50

The Goal 50 adalah anugerah tahunan yang mengumpulkan calon 50 pemain lelaki dan wanita terbaik di dunia. Pemain dibahagikan kepada dua kumpulan yang mempunyai 25 pasukan dan ia berdasarkan prestasi mereka berbanding tahun sebelumnya.

Ketua editor dan wartawan dari 44 edisi Goal di seluruh dunia akan memberikan undian berdasarkan ketekalan, persembahan permainan dalam perlawanan besar, legasi bola sepak dan kejayaan setiap calon di peringkat kelab dan antarabangsa.

Robert Lewandowski , pemain Bayern Munich telah dinobatkan sebagai pemenang Goal 50 kerana persembahan yang luar biasa pada musim 2019/20

Ini adalah pencapaian buat pertama kali bagi dirinya yang diiktiraf peringkat dunia , selepas kejayaan kempen 2019/20 yang gemilang dan tidak akan dilupakan

Lewandowski telah bersaing dengan pemain tengah Manchester City , Kevin De Bruyne dan pemenang empat kali anugerah itu , Lionel Messi dari Barcelona.

Pemain antarabangsa Poland itu menjaringkan 55 gol yang luar biasa dalam 47 perlawanan di semua pertandingan kerana pasukan Hansi Flick memenangi treble yang terdiri dari Bundesliga, DFB-Pokal dan Liga Juara-Juara 2019/20

Dia menjadi pemenang yang keenam Anugerah Pemain Terbaik Dunia yang berbeza sejak tahun  2008 mengikuti jejak Messi , Cristiano Ronaldo , Wesley Sneijder, Luka Modric dan pemenang tahun lalu Virgil van Dijk.

“Rasanya sangat baik jika anda memenangi gelaran individu itu adalah tonik yang bagus.” kata Lewandowski kepada Goal , dalam temu ramah video eksklusif yang akan diterbitkan pada hari Rabu 11 November.

“Bola sepak adalah sukan berpasukan tetapi penghargaan ini juga sangat bermakna bagi saya. Ini menunjukkan bahawa kerja keras yang anda lakukan setiap hari suatu hari akan membuahkan hasil.

“Selagi anda bermain bola sepak, anda harus terus dahagakan kemenangan. Selepas bersara dari karier , anda boleh memikirkan apa yang telah anda menangi. Sebenarnya mendaki ke puncak sangat sukar, tetapi untuk kekal dipuncak ia lebih sukar.”

Lewandowski adalah salah seorang daripada tujuh pemain dari skuad Bayern musim lalu yang berada di kedudukan 25 pemain teratas bersama Thomas Muller , Joshua Kimmich , Serge Gnabry dan Alphonso Davies serta Thiago Alcantara yang meninggalkan kelab itu untuk menyertai Liverpool pada musim 2020/21.

Kongsi artikel ini