Perlawanan PSG Dengan Istanbul Basaksehir Terpaksa Digantung

Pemain-pemain Istanbul Basaksehir melakukan protes dan meninggalkan padang susulan pengadil ke empat perlawanan tersebut telah menggunakan perkataan bersifat perkauman yang menujukan kepada salah seorang pegawai Istanbul Basaksehir yang tidak boleh di terima.

Berikutan kontroversi itu, perlawanan terpaksa dibatalkan serta-merta dan pemain-pemain Istanbul Basaksehir termasuk PSG turut bersolidariti untuk tuan rumah meninggalkan padang tanda protes terhadap kejadian yang tidak sepatutnya berlaku.

Kontroversi ini tercetus pada minit ke 14 , pembantu jurulatih Istanbul Basaksehir diarahkan beredar dari garisan padang tempat beliau berdiri dan berlaku pertengkaran diantara pegawai perlawanan keempat Sebastian Coltescu yang mendakwa pegawai berkenaan telah menggeluarkan perkataan rasis.

Insiden ini mencetuskan perasaan rasa sangat tidak puas hati kepada pegawai ke empat yang berasal dari Romania itu diantara pemain kelab Istanbul Basaksehir dan Paris Saint German.

Kyle Mbappe yang menentang keras dan lantang terhadap perkara bersifat perkauman ini terus menyeru kepada rakan sepasukannya meninggalkan padang bagi memberikan tanda sokongan terhadap pembantu jurulatih kelab Turki berkenaan.

Kelab Istanbul Basaksehir juga memuat naik gambar “Say No to Racism” melalui laman Twitter menyatakan protes terhadap kontroversi berkenaan.

 

 

 

 

 

Kongsi artikel ini