Paul Scholes Menyesal, Dedah Sebab Sebenar Bersara Dari England

“Saya menyesal tinggalkan England terlalu awal,” kata Paul Scholes.

Scholes adalah antara bintang England yang beraksi di Piala Dunia 1998, diikuti dengan kejohanan Euro 2000.

Di Euro 2004, Scholes dikorbankan untuk beraksi di sayap kiri, untuk menempatkan Steven Gerrard dan Frank Lampard dalam posisi 4-4-4-2.

Beliau kemudiannya bersara selepas itu, pada usia hanya 29 tahun. Ramai bertanggapan Scholes bersara disebabkan oleh kecenderungan Sven Goran Eriksson meletakkan beliau di posisi sepatutnya.

Baru-baru ini selepas hampir 16 tahun, Scholes akhirnya berbicara mengenai keputusan yang mengejutkan itu.

“Saya mempunyai keluarga yang muda pada ketika itu, dan berjauhan bersama England untuk 10 hari, dan sehingga enam minggu pada musim panas, ia sangat tidak ideal. Saya tidak menggemarinya,” kata Scholes kepada BBC.

“Saya tahu ramai yang bertanggapan ia kerana Sven-Goran Eriksson meletakkan saya di posisi sebelah kiri di bahagian tengah, tetapi ia sebenarnya tidak pernah menjadi masalah.

“Prestasi saya pada 20 sehingga 30 caps terakhir tidak cukup baik, dan Steven [Gerrard] dan Frank [Lampard] pada ketika itu adalah dua pemain berkelas dunia yang beraksi di bahagian tengah (central midfielder).

“Saya bermain di sebelah kiri, dan sememangnya kerap kali beraksi di posisi tersebut ketika bersama United, dan hasilnya agak baik. Saya menjaringkan beberapa gol dari posisi tersebut, jadi ia tidak pernah menjadi sebab saya meninggalkan England.

“Ia lebih kepada sebab peribadi. Saya memang menyesal tinggalkan England begitu awal.

“Saya kembali ke United dan bola sepak yang saua mainkan juga berubah. Sebelum itu saya adalah pemain England yang sentiasa diharapkan untuk menjaringkan gol. Begitulah saya dinilai sebelum itu.”

Scholes kemudian turut berkongsi bagaimana peranan Sir Alex terhadap kelangsungan kariernya bersama Manchester United.

“Sir Alex Ferguson mahu melihat saya terus boleh bermain dengan baik pada usia 30an, dan beliau sedar saya perlukan posisi baharu. Saya diletakkan lebih ke belakang, dan menguasai permainan dari midfield.

“Saya diberikan peranan untuk beraksi lebih ke bawah (sitting deep), dan saya tidak pernah beraksi sebegitu ketika bersama England.

“Akhirnya saya memainkan peranan tersebut selama lima atau enam tahun, dan pada usia tersebut, 30-35 tahun mungkin adalah detik terbaik dalam karier saya.

“Saya sukakan posisi tersebut. Saya jarang menjaringkan gol kerana sentiasa berada di belakang untuk menguasai permainan, dan saya gemar melakukan itu.

“Tetapi saya berhenti terlalu awal bersama England, untuk beraksi di posisi yang sama.”

Scholes juga mendedahkan beliau pernah terfikir untuk kembali menyertai skuad The Three Lions, namun beliau hanya pernah mendapat panggilan sekali sahaja selepas mengambil keputusan untuk bersara.

“Ia adalah sebelum Piala Dunia di Afrika Selatan. Saya beraksi dengan baik pada musim tersebut, dan mereka [England] mengalami beberapa masalah kecederaan.

“Fabio Capello mahukan saya kembali, dan menerima panggilan daripada Stuart Pearce yang merupakan salah seorang staff Capello.

“Saya mempunyai beberapa hari untuk berfikit, dan berpendapat saya telah beraksi dengan baik [bersama United]. Tetapi saya berpendapat ia adalah tindakan yang tidak patut.

“Saya tidak terlibat dengan pusingan kelayakan dan ada lagi pemain lain yang telah berkorban berjauhan dari keluarga mereka selama dua tahun sebelum itu.

“Capello tidak menghubungi saya. Jika beliau yang berbuat demikian, ia mungkin berbeza. Mungkin beliau boleh meyakinkan saya. Adakah ia sesuatu yang saya kesali pada hari ini?

“Mungkin juga, kerana pada ketika itu prestasi saya amat baik sekali.”

Kongsi artikel ini