Mengenang Perpindahan Minamino Ke Anfield Ketika Michael Edwards Buat Ed Woodward Berputih Mata

Selama 9 tahun Ed Woodward menerajui badan eksekutif di Old Trafford, Manchester United dianggap sebagai antara kelab paling gagal di pasaran pemain.

Berjuta-juta dilaburkan untuk nama-nama besar bintang bola sepak dunia, namun hasilnya tidak setimpal seperti yang diharapkan.

Berbeza dengan Manchester United, seteru utamanya di Liga Perdana Inggeris, Liverpool dianggap sebagai kelab paling cemerlang berurusan di pasaran pemain.

Deretan pemain dibawa masuk – ada di kalangan kurang ternama – akhirnya tampil sebagai bintang dunia setelah menyertai kelab Merseyside itu.

Paling penting, Liverpool berjaya mentransformasikan diri mereka daripada kelab pertengahan liga kepada juara dan pesaing utama kejuaraan saban musim. Mereka juga berjaya menghasilkan impak di eropah menjadi antara kelab paling digeruni setiap musim.

Adakah Manchester United kini kelab yang hilang ‘mojonya’ di pasaran pemain? Bagaimana Liverpool sebaliknya begitu berjaya di pasaran pemain.

Ini kisah dua tampuk pengurusan. Di Liverpool, ianya diketuai oleh Michael Edwards, manakala di Manchester United, ia adalah tanggungjawab Ed Woodward.

Tugas pencari bakat

Sebelum kita pergi lebih jauh, kita fahami dulu beza pemain bintang dan pemain yang memiliki potensi. Pemain bintang tidak perlu peranan pencari bakat (scouting) kerana semua sudah maklum akan keupayaan pemain tersebut.

United tidak memerlukan khidmat scouting untuk mendapatkan khidmat Zlatan Ibrahimovic sebagai contoh. Tetapi untuk pemain yang memiliki potensi, kelab memerlukan pencari bakat dan analisis untuk dilakukan.

Daniel James misalnya, adalah salah seorang contoh pemain yang dipantau oleh pencari bakat di United selain daripada sokongan yang dimiliki melalui Ryan Giggs.

Begitu juga pemain-pemain di Liverpool. Ada sebab kelab Merseyside itu sangat yakin dengan Virgil van Dijk atau Alisson Becker – walaupun kedua-dua pemain berada di kategori ‘mahal’ untuk kelab seperti Liverpool.

Jadi apa masalah di United sehingga seting kali tewas di pasaran pemain untuk pemain terbaik? Adakah unit scouting United tidak buat kerja? Atau disebabkan perkara lain?

Michael Edward vs Edward Woodward untuk Minamino

Pemain terbaru yang dikaitkan dengan Liverpool untuk jendela perpindahan Januari hadapan adalah pemain tengah RB Salzburg, Takumi Minamino.

Jika perpindahan tersebut menjadi kenyataan (sebenarnya hampir pasti), maka United sekali lagi tewas di jendela perpindahan kepada Liverpool.

Manchester United adalah salah sebuah kelan yang memantau perkembangan pemain antarabangsa Jepun ini secara dekat. Ideanya ialah sebagai alternatif kepada James Maddison.

Ini bermakna unit scouting United buat kerja. Minamino mempunyai segala ciri-ciri seorang pemain yang diperlukan United.

Baru berusia 24 tahun, boleh beraksi di mana-mana posisi menyerang sebagai pemain sayap kiri dan kanan, No.10, atau penyerang kedua.

Posisi tersebut sering kali diisi oleh Andrea Pereira atau pun Jesse Lingard. Posisi inilah yang sering kali menampilkan masalah ketika United berhadapan dengan pasukan yang bertahan di garis rendah secara kompak.

Tatkala Maddison bersama Leicester kini merupakan pencabar kejuaraan EPL bersama Liverpool, sukar untuk melihat Brendan Rodgers membenarkan pemain ini pergi pada Januari.

Pemain itu sendiri juga berkemungkinan tidak ingin meninggalkan The Foxes kerana projek yang Rodgers bina.

Maka Minamino boleh dianggap sebagai pembelian berbaloi untuk United. Tetapi walaupun selepas dicalonkan oleh unit scouting, mengapakah Ed Woodward berdiam diri dan tidak memuktamadkan sebarang perjanjian?

Pendedahan Independent

Pendedahan oleh Independent ini paling masuk akal. Ini kerana Liverpool memiliki hubungan baik dengan RB Salzburg.

Ini menyebabkan Pengarah Sukan Liverpool, Michael Edwards mengetahui klausa pelepasan Minamino yang hanya bernilai £7.25 juta. Manakala Woodward dan United tidak menyedarinya.

Edwards juga sangat teliti orangnya dalam membawa pemain baharu ke Anfield. Analisis secara intensif telah dilakukan secara mendalam sejak beberapa tahun yang lalu telah dilakukan untuk Minamino

Sebelum ini Edwards bekerja rapat bersama Salzburg untuk mendapatkan inspirasi pembinaan pusat latihan Liverpool di Melwood bernilai £50 juta. Beliau juga mengenali Pengarah Sukan Salzburg, Christoph Freund hasil kerjasama tersebut.

Dari segi keperluan komersil, United dan Woodward sememangnya jauh melebihi Liverpool. Namun jika ianya mengenai bola sepak, cara Edwards dan Liverpool membina hubungan baik dengan kelab-kelab lain adalah satu kelebihan.

Liverpool tetap dapat untung

Antara kemungkinan Woodward tidak meneruskan usaha mendapatkan Minamino adalah kerana beliau mungkin berpendapat pemain itu bernilai sekitar £25 juta – £35 juta. Ia mungkin pelaburan berisiko buat United kerana sering kali gagal dalam pelaburan pemain sebelum ini.

Tetapi pada nilai £7.25 juta, ia adalah nilai yang lebih dari berbaloi untuk pemain seperti Minamino. Dari segi risiko kerugian, ia boleh dianggap rendah jika nilai pasaran pemain pada hari ini diukur.

Walaupun pada musim ini Liverpool sudah tidak memerlukan Minamino dan menjualnya ke Monaco, Liverpool tetap menganggap ia sebagai pelaburn yang menguntungkan selepas kedua-dua kelab bersetuju dengan nilai perpindahan £15 juta.

Michael Edwards dan Edward Woodward. Liverpool dan Manchester United. Yang seorang memberikan penekanan kepada bola sepak lebih dari segalanya. Seorang lagi kita semua tahu adalah pakar bisnis.

Kongsi artikel ini