McGregor Klaim Dirinya Kini No.2, Bakal Jadi GOAT Terhebat Sepanjang Zaman MMA

Conor McGregor mendakwa dirinya sebagai petarung MMA terbaik sepanjang zaman di belakang Anderson Silva.

McGregor yang kini berusia 31 tahun berkata demikian di Twitter. Namun The Notorious juga berkata beliau akan mengatasi pencapaian petarung dari Brazil itu dengan mudah sebelum bersara.

McGregor telah tampil dalam pertarungan pada Januari lalu, menewaskan Donald Cerrone di UFC 246.

“Berlawan merentasi 2 divisyen, dengan status juara di 1, Anderson Silva adalah No.1 MMA GOAT,” kata McGregor.

McGregor, yang mempunyai rekod 22-4 di UFC, mendakwa “status juara” dalam dua divisyen – featherweight dan lightweight – cukup untuk meletakkannya di tempat kedua di belakang bekas juara middleweight, Silva.

“Saya pula belawan merentasi 3 bahagian (divisyen), dengan status juara di 2 (divisyen), saya No.2. Sekiranya tidak terikat.

“Namun [saya] masih aktif, No.1 dijamin sepenuhnya dicapai pada akhir karier. Ia amat mudah.”

Empat petarung terbaik oleh McGregor dilengkapkan oleh bekas juara middleweight dan welterweight, Georges St-Pierre dan juara light heavyweight sekarang, Jon Jones.

McGregor juga berkata beliau telah mengambil kira aspek kegagalan ujian dadah yang pernah dilalui. Jika tidak, beliau sudah berada di kedudukan pertama.

“Saya tida menyebut hasil ujian PED, dan jika tidak ia suda menjadikan saya sebagai petarung No.1 MMA GOAT, dan masih aktif,” tambah McGregor.

Mcregor juga dengan angkuh berkata walaupun ia perbuatan memalukan, dan membuatkan ramai ragu, seorang GOAT tidak akan kisah untuk melalui semua itu.

Kongsi artikel ini