Expand To Show Full Article
Enam Pemain Yang Bakal Dikeluarkan Dari The Gunners Oleh Mikel Arteta - Grandstand Kita

Enam Pemain Yang Bakal Dikeluarkan Dari The Gunners Oleh Mikel Arteta

Mikel Arteta sudah pasti merasa sangat lega selepas anak-anak buahnya berjaya menundukkan pasukan Frank lampard yang mempunyai pemain-pemain baru dibeli dengan nilai 220 juta euro 3-1 di Emirates stadium pada perlawanan yang ke 15 Boxing Day selepas Krismas pada minggu lalu.

Kemenangan yang kelima buat pasukan Arsenal sekurang-kurangnya dapat mengurangkan tekanan tinggi terhadap pemain-pemain The Gunners yang masih lagi terkial-kial untuk mempamerkan sebuah aksi yang konsisten untuk bersaing di dalam EPL.

Pada bulan Januari 2021 , akan bermulalah kesibukan kelab EPL untuk membeli pemain bagi menambahkan kekuatan pasukan masing-masing.

Begitu juga Mikel Arteta yang mungkin sedang memikirkan beberapa nama pemain yang boleh di bawa masuk ke dalam skuadnya dijendela perpindahan pemain nanti.

Bagaimanapun pengurus itu perlulah mengurangkan bilangan pemain yang sedia ada dalam skuadnya sebelum membawa masuk beberapa pemain baru mengikut polisi yang telah ditetapkan oleh pemilik kelab Stan Kroenke.

Ini adalah senarai enam pemain yang mungkin keluar dari kelab yang pernah menjadi juara ‘The Invicibles’ pada tahun 2003-2004.

1. Mesut Ozil

Pemain yang menjadi pujaan penyokong Arsenal , tetapi Mikel Arteta tidak mendaftarkan namanya dalam senarai 25 pemain secara rasmi untuk mana-mana kejohanan sebelum bermula musim baru 2020/21.

Ini memungkinkan penyerang tengah kelahiran Jerman itu akan berpindah pada bulan Januari ini.

Antara kelab yang dikhabarkan akan mendapatkan pemain kelahiran German itu ialah , Fenerbahce , Juventus dan dua kelab iaitu DC United , Inter Miami dan LA Galaxi dari negara Amerika Syarikat.

Mesut Ozil menjadi liabiliti kepada Arsenal kerana masih dibayar gaji sebanyak 350,000 GBB dan sekiranya beliau keluar , kelab dapat menjimatkan perbelanjaan yang amat besar itu.

2. William Saliba

Pemain berusia 19 tahun ini belum tampil pada aksi Liga Perdana Inggeris pada musim ini.

Nama beliau juga telah dicicirkan oleh Mikel Arteta daripada senarai 25 pemain yang bermain dalam saingan kejohanan Liga Eropah.

Mikel Arteta telah pun berterus terang bahawa pemain ini akan dipinjamkan ke kelab yang lain kerana pengurus muda itu menganggap Saliba memerlukan masa yang sesuai sebelum tampil bersama skuad senior Arsenal.

Kemungkinan pemain ini akan menyertai kelab PSV Eindhoven Perancis sebagai pemain pinjaman pada Januari 2021.

3. Sokratis Papastathopoulos

Pemain pertahanan 32 tahun dari Greek ini juga mengalami nasib yang sama seperti Ozil yang mana beliau tidak berada dalam perancangan Mikel Arteta.

Beliau juga akan meninggalkan kelab The Gunners setelah kelab itu tidak memerlukan khidmatnya lagi dan kelab dari Turki Fenebahce mungkin menyediakan tempat kepada pemain tersebut.

4. Shkodran Mustafi

Mustafi telah membuat lima penampilan untuk Arsenal iaitu tiga di Liga Eropa dan dua EPL pada musim ini.

Bagaimanapun pemain yang dibeli dari Valencia dengan harga 35 juta pada Ogos 2016 kemungkinan akan mengikuti jejak pemain yang lain berpindah ke kelab baru kerana tidak mendapat kepastian dari Mikel Arteta sendiri.

Pada bulan Oktober lalu , Ronald Koamen menyatakan beliau mahu membawa masuk pemain pertahanan yang baru dan salah seorang pemain yang diminatinya ialah Mustafi.

Sekiranya berita ini sah , Mustafi pertahanan tengah ini akan mewakili kelab paling berjaya di dunia dan bermain bersama-sama dengan Gerard Pique dan Messi The Goat.

5 Sead Kolasinac

Pada September yang lalu , Arsenal telah membuat perbincangan dengan Bayern Leverkusen yang mahu mendapatkan pemain dari Bosnia ini.

Namun perbincangan itu gagal dimuktamadkan kerana terdapat kluasa dalam tawaran yang tidak dipersetujui oleh kedua belah pihak.

Pertahanan berusia 27 tahun itu berharap agar beliau mendapat tawaran dari kelab yang baru pada Januari ini dan dikatakan Bayern Leverkusen masih lagi berminat kepadanya menurut laporan Sport Bild.

Pemain ini tidak menunjukkan persembahan yang baik dan dalam perlawanan yang dihadapinya.

Kolasinac juga menunjukkan  prestasi yang tidak memuaskan dalam beberapa perlawanan yang lalu dan ini memungkinkan pemain ini akan segera dijual.

6 Matt Machey

Penjaga gol nombor tiga Arsenal ini telah menyatakan keinginan beliaunya untuk berpindah ke kelab baru samaada secara pinjaman mahupun kekal.

Pemain yang berusia 26 tahun ini telah pun bersama dengan Arsenal sejak tahun 2014 menyedari bahawa beliau tiada dalam perancangan Arteta buat masa ini.

Pemain ini dikatakan mendapat tawaran daripada kelab Liga Championship seperti Luton Town , Accrington Stanley dan Plymouth Argyle.

Semoga keputusan besar yang telah dilakukan Mikel Arteta untuk meneruskan perancangan pemulihan pasukannya akan mendatangkan impak yang bagus kepada persembahan anak buahnya dalam saingan pada tahun baru 2021 yang bakal menjelma tiga hari lagi.

 

 

 

 

Kongsi artikel ini