Lihat Gerakan Lambretta Ilhan Mansiz Perdayakan Roberto Carlos Di Piala Dunia 2002

Masihkah anda ingat bagaimana Ilhan Mansiz melakukan gerakan yang mengelirukan Roberto Carlos dalam aksi Piala Dunia pada 2002?

Istilah “Rainbow Flick” mungkin agak janggal bagi kita di Malaysia. Di dalam sukan bola sepak, ia adalah salah satu skil individu yang mampu mengelirukan pemain pertahanan lawan.

Gerakan Rainbow Flick juga sudah pasti mampu membuatkan penonton kagum.

Ia adalah gerakan yang memerlukan kebolehan seseorang pemain menyungkit bola dari arah belakang pemain yang menyerang mengunakan kawalan kedua-dua belah kaki untuk melepasi pertahanan lawan.

Ia juga boleh dilakukan pada arah yang bertentangan. Ia signifikan dengan gerakan mengangkat bola dari belakang melepasi kepala, dan ke depan lawan.

Trajektori arah pergerakan bola tersebut menyebabkan skil ini dinamakan “Rainbow Flick“.

Tidak semua pemain mempunyai kebolehan membuat gerakan sedemikian.”Rainbow Flick” atau dikenali sebagai “Lambretta” di Brazil.

Namun ia adalah sesuatu yang mengasyikkan apabila melihat pemain Brazil ‘seperti terkena’ dengan gerakan yang amat sinonim dengan bola sepak jalanan di negara tersebut.

Paling diingati adalah gerakan Ilhan Mansiz yang cuba memperdayakan Roberto Carlos menggunakan kaedah ini dalam separuh akhir Piala Dunia 2002.

Gerakan tersebut menyebabkan Roberto Carlos tiada pilihan melainkan terpaksa mengasari penyerang Turki itu untuk mengelakkan Ilhan meluru ke arah gol pasukan Brazil.

Turki adalah salah sebuah pasukan yang amat kuat pada ketika itu dan memiliki beberapa pemain berkebolehan seperti Rüştü Reçber, Hasan Sas, Emre Belözoğlu dan ramai lagi.

Selain daripada Ilhan Mansiz, gerakan tersebut turut sering digunakan oleh pemain seperti Neymar. “Rainbow Flick” atau lambretta juga sering diperagakan oleh pemain di dalam “street soccer” maupun futsal.

Kongsi artikel ini