Laporan Al Jazeera Biadap, Lupa Negara Sendiri Tindas Warga Asing Bina Stadium Piala Dunia

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, melalui laporan media semalam menyifatkan laporan media antarabangsa Al-Jazaeera mengenai layanan terhadap pendatang asing tanpa izin (PATI) sebagai tidak tepat dan berniat memburuk-burukkan nama baik Malaysia.

Tuduhan Malaysia tidak memberi layanan yang adil kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) yang ditahan adalah tidak benar, sebaliknya tindakan yang dibuat berdasarkan undang-undang.

Becakap pada sidang media selepas mesyuarat khas menteri berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di Putrajaya semalam, beliau berkata:

“Tuduhan kita kurung secara tidak adil PATI adalah tidak benar. Bukan setakat PATI, tapi PKPD (Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat) di kawasan lain seperti pusat tahfiz di Hulu Langat dan perkampungan di Hulu Langat juga dikurung. Bukan saja membabitkan warga asing semata-mata.

“Warga tempatan kita pun buat kawalan untuk pastikan tidak ada mereka yang keluar dari dalam dan individu dari luar mudah masuk ke dalam. Ini semua untuk pastikan mereka diselamatkan.

“Menuduh tindakan kita bersikap rasis juga tidak benar. Apa yang dilakukan berdasarkan undang-undang. Kita gunakan akta Imigresen untuk tangkap mereka yang tiada dokumen sah.

“Tanya Al Jazeera. Berikan mana-mana negara yang membenarkan warga asing yang tiada dokumen boleh bebas di negara mereka. Saya cabar Al Jazeera tunjukkan negara mana yang berikan kebebasan mutlak. Setahu saya tidak ada,” katanya

Al Jazeera: Locked Up in Malaysia’s Lockdown

Melalui satu dokumenteri khas, Al Jazeera kononnya pendatang tanpa izin di negara ini dilayan secara tidak adil sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Berdurasi 25 minit 50 saat, dokumenteri tersebut terang-terangan mengecam layanan terhadap pendatang tanpa izin ketika Malaysia melaksanakan langkah menangani penularan wabak global.

Malah kenyataan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga jelas sekali diputar belitkan untuk memberi gambaran Malaysia sangat teruk ketika melayan pendatang tanpa izin di negara ini.

Beberapa warga Bangladesh juga ditemuramah mengenai pengalaman buruk mereka menetap di negara ini – yang jelas sekali adalah kisah satu pihak semata-mata tanpa mengambil konteks sebenar situasi semasa di negara ini.

Pekerja asing didakwa diabaikan dengan alasan syarikat-syarikat dan majikan yang mengupah mereka terjejas akibat impak penularan wabak.

Al Jazeera media antarabangsa

Satu perkara yang pasti dokumentari oleh Al Jazeera ini jelas berat sebelah, dan juga ibarat tidak sedar diri.

Al Jazeera ialah saluran berita dan ehwal semasa 24 jam Bahasa Arab yang beribu pejabat di Doha, Qatar, namun kini turut disampaikan menjadi media Bahasa Inggeris untuk capaian antarabangsa.

Ia kini merupakan antara rangkaian media terbesar Arab di bawah syarikat induk Al Jazeera Satellite Network, pemilik dan pengendali beberapa saluran dedikasi lain seperti Al Jazeera English.

Tidak sedar diri

Ibarat satu jari menunjuk kepada orang lain, empat jari lain menunjuk ke arah diri sendiri, tindakan Al Jazeera menyiarkan dokumentari tersebut ibarat tidak sedar diri dengan apa yang berlaku di negara sendiri.

Qatar bakal menganjurkan Piala Dunia pada tahun 2022. Ia adalah kali pertama sebua negara Arab bakal menganjurkan kejohanan bola sepak yang berprestij itu.

Enam stadium baharu kini sedang rancak dalam pembinaan, dan beberapa buah lagi perlu dinaiktaraf untuk kejohanan tersebut. Untuk mempersiapkan diri sebagai tuan rumah, Qatar juga membawa masuk ribuan pekerja asing untuk membina infrastruktur baharu.

Isu hak pekerja asing juga menarik perhatian, dengan penyiasatan oleh akhbar The Guardian mendakwa bahawa ramai pekerja dinafikan makanan dan air, mempunyai dokumen identiti tetapi diambil dari mereka.

Pekerja juga tidak dibayar tepat pada masanya atau tidak dibayar langsung, membuat sebahagian besar daripada mereka berada dalam keadan perhambaan.

Menurut Guardian lagi dianggarkan sehingga 4,000 pekerja mungkin mati akibat keselamatan yang kurang dan sebab-sebab lain pada masa kejohanan tersebut diadakan.

Dakwaan tersebut adalah berdasarkan kepada fakta bahawa 522 pekerja Nepal, dan lebih dari 700 pekerja India telah meninggal dunia sejak 2010, apabila tawaran Qatar sebagai tuan rumah Piala Dunia diberikan oleh FIFA.

Mana hak media kononnya?

Laporan Al Jazeera terhadap Malaysia turut mempersoalkan hak media antarabangsa untuk membuat laporan ketika tempoh PKP. Bagaimana pula dengan mereka?

Pada tahun 2015, krew empat wartawan dari BBC telah ditangkap dan ditahan selama dua hari selepas mereka cuba melaporkan keadaan pekerja di Qatar. Pernahkah Al Jazeera bertanyakan hal itu?

Pada bulan Julai 2019 dilaporkan bahawa lebih daripada 1,400 pendatang telah meninggal dunia sejak kerja bermula kerana keadaan yang tidak baik dan kumpulan hak asasi manusia meramalkan jumlah kematian boleh meningkat kepada 4,000 menjelang 2022.

Pada bulan Februari 2019, Amnesty International mempersoalkan sama ada mereka akan dapat menyelesaikan reformasi buruh yang dijanjikan sebelum permulaan Piala Dunia, satu sentimen yang disokong oleh FIFA.

Amnesty International mendapati bahawa penyalahgunaan masih berlaku walaupun negara mengambil beberapa langkah untuk memperbaiki hak buruh.

Pada bulan Mei 2019, siasatan oleh akhbar UK Daily Mirror mendapati beberapa daripada 28,000 pekerja di stadium dibayar 750 Riyal Qatari sebulan, yang bersamaan dengan £190 sebulan atau 99p sejam untuk seminggu 48 jam biasa.

Tetap bekerja ketika PKP

Sepanjang tempoh PKP, kebanyakkan sektor pekerjaan di negara kita telah ditutup. Ini turut melibatkan pekerja asing yang bekerja di negara ini.

Keutamaan kerajaan ialah untuk memutuskan rangkaian penularan wabak. Kerana itulah Malaysia dianggap sebagai salah sebuah negara terbaik di dunia dalam memerangi penularan tersebut.

Apa yang berlaku di Qatar?

The Guardian melaporkan bahawa, buruh asing di kompleks Piala Dunia Qatar terus diarahkan bekerja walaupun kerajaan mengenakan larangan berkumpul kerana penularan wabak global.

Buruh migran ini terus bekerja bagi menyiapkan infrastruktur Piala Dunia 2022 di Qatar.

Sepak mula untuk Piala Dunia 2022 kurang 1,000 hari sahaja lagi. Dan mereka diarahkan bekerja seperti biasa.

Malah daripada pemerhatian, mereka kebanyakkannya bekerja secara berkelompok dalam 10 orang satu kelompok.

Lagi teruk, mereka menaiki bas pekerja yang memuatkan sehingga 60 orang pada satu masa.

The Guardian turut melaporkan, buruh asing ini masih bekerja lebih masa dan tidak ada pemeriksaan kesihatan yang ketat ke atas mereka.

Para buruh asing ini menyatakan mereka tiada pilihan. Kerana mereka mahu mencari duit bagi dihantar kepada keluarga di rumah.

Salah seorang buruh daari Kenya berkata kepada The Guardian: “Ya saya risau tentang virus ini, namun saya perlukan wang.”

Beliau bekerja untuk shift 14 jam sehari. Beliau memakai topeng muka dan juga sarung tangan, namun dia sedar, itu sahaja tak cukup untuk mengekang virus.

Dengan nada pasrah beliau berkata: “Hanya berserah kepada Tuhan sahaja.”

 

Kongsi artikel ini