Lakaran Stadium Ragbi Di Presint 14 Putarajaya, Fasiliti Pertama Seumpamanya Di Malaysia

Malaysia akan memiliki stadium ragbi sendiri yang akan dibina di Presint 14, Putrajaya.

Pembinaan stadium dan fasiliti tersendiri khususnya untuk ragbi sebenarnya bukan perkara yang baharu dibangkitkan.

Tapak untuk membangunkan stadium tersebut telah dikenal pasti oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sejak Februari 2018.

Namun peruntukan untuk membina fasiliti tersebut hanya diluluskan oleh kerajaan pusat pada Mac 2019 yang lalu.

Menurut Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, projek tersebut dikatakan telah menerima peruntukan sebanyak RM17 juta.

“Peruntukan ini juga akan merangkumi pembinaan dua padang ragbi yang mengikut spesifikasi pertandingan dan latihan, lampu limpah berkuasa 1,200 lux, bilik persalinan dan beberapa kemudahan lain.

“KBS sedang dalam proses mengemukakan pindaan lokasi projek kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU), Kementerian Hal Ehwal Ekonomi mengenai pemindahan semula lokasi projek dari Kuala Lumpur Sport City (KLSC) ke Putrajaya,” katanya pada Mac lalu kepada Berita Harian.

Hari ini akaun Twitter milik Team Malaysia berkongsi lakaran stadium ragbi yang akan dibina di Putrajaya itu.

“Impian bakal menjadi realiti. Lakaran Stadium Ragbi yang bakal dibangunkan di Precint 14, Putrajaya. 😍 Padang matchday, padang latihan serta beberapa kemudahan lain bakal menjadikan ini Home of @MalaysiaRugby,” ujar posting tersebut.

Satu perkara yang pasti dua bulan lagi akan genap setahun sejak YB Syed Saddiq mengumumkan kelulusan oleh kerajaan pusat sebanyak RM17 juta untuk membina fasiliti ini.

Harapan kita semestinya supaya tiada lagi pengangguhan demi sukan ragbi negara.
.

Kongsi artikel ini