Kisah Panggilan Telefon Dari Inter Milan Cuba Pancing Paul Scholes

Paul Scholes beraksi hanya bersama Manchester United sepanjang karier profesionalnya. Beliau pernah bersara, dan kemudian sekali lagi kembali untuk memperkuatkan jentera tengah skuad The Red Devils.

Satu pertanyaan yang sentiasa menjadi persoalan ramai penyokong United adalah, mungkinkah Scholes akan ke San Siro untuk menyertai Inter Milan ketika bersama United?

Tidak ramai pemain yang hanya setia kepada satu kelab seperti Paul Scholes. Kelab Serie A itu dikatakan salah satu kelab yang pernah cuba memancing Paul Scholes dari Old Trafford.

Bercakap kepada BBC dalam satu temubual, Scholes sempat berkongsi kisah satu panggilan telefon mengaitkan beliau dengan perpindahan tersebut.

“Saya tidak pernah tahu mengenai pasukan lain yang berminat dengan saya. Saya cuma pernah menerima satu panggilan telefon daripada bekas ejen Bryan Robson.

“Beliau menghubungi saya ketika tugasan di Euro 2000, dan bertanya sama ada saya berminat untuk ke Inter Milan, dan itulah satu-satunya panggilan saya pernah terima.

“Saya tidak pernah mendengar apa-apa selepas itu, dan pengurus [Sir Alex Ferguson] juga tidak pernah berkata apa-apa kepada saya.

“Saya beraksi di kelab yang saya sokong sejak zaman kanak-kanak. Saya juga berasal dari Manchester, dan kami juga memenangi banyak trofi pada ketika itu.

“Hanya jika pengurus berkata tidak mahukan saya lagi, maka sudah tentu saya akan pergi ke kelab besar di luar yang mahukan khidmat saya.

“Tetapi tidak pernah ada keperluan untuk memikirkan minat dari Barcelona, Real Madrid atau AC Milan lagi kerana saya sudah pun berada di kelab terbesar dunia pada ketika itu.

“Kami mungkin tidak memenangi Champions League sekerap yang kami mahukan, tetapi kami telah membuktikan pasukan ini setara atau lebih baik berbanding yang lain.”

Pada 2018, Presiden Inter Milan Massima Moratti mendedahkan Inter Milan pernah cuba memancing pemain tengah England itu, namun gagal berbuat demikian.

Sepanjang bersama United, Paul Scholes telah meraih 11 kejuaraan Liga Perdana Inggeris, dan dua kejuaraan Champons League, dan beliau hanya beraksi di bawah seorang pengurus iaitu Sir Alex Ferguson sepanjang tempoh di Old Trafford.

Kongsi artikel ini