Expand To Show Full Article
Highlights EPL 2020/21 : Yakinnya Liverpool Dengan Tujuh Gol Tanpa Bolos - Grandstand Kita

Highlights EPL 2020/21 : Yakinnya Liverpool Dengan Tujuh Gol Tanpa Bolos

Liverpool telah menunjukkan keegoannya sebagai sang juara yang menjadi calon penakluk EPL musim ini apabila mengalahkan Crystal Palace 7-0.

Di atas kertas sudah pastilah Crystal Palace sukar untuk menang ke atas pasukan lawan The Reds ini.

Tetapi aksi kegarangan Liverpool yang telah ditunjukkan tidak sampai empat minit masa perlawanan dimulakan apabila Klopp yang menyenaraikan pemain Jepun Takumi Minamino dalam kesebelasan utama nyata bijak mencuri peluang untuk menjaringkan gol pada minit ketiga dan gol pertamanya dalam EPL.

Selepas gol pertama itu , rangkaian Sadio Mane , Roberto Firmino dan Jordan Henderson serta Takumi menjadi duri dalam daging ke atas Crystal Palace.

Penyerang Liverpool mudah membolosi bahagian pertahanan Crystal Palace sehingga Sadio Mane berjaya menjaringkan gol hasil umpanan dari Roberto Firmino untuk menjadikan kedudukan 2-0 pada minit ke 35.

Pertahanan Crystal Palace menjadi mangsa akibat kelalaian pemainnya sendiri apabila Roberto Firmino berjaya menjaringkan gol lagi pada minit ke 44 sebelum tamat separuh masa pertama.

Masuk separuh masa kedua , Liverpool meningkatkan intensi permainan yang menjadikan pemain Crystal Palace tidak tentu hala untuk menahan serangan mereka.

Kali ini daripada kapten Liverpool sendiri , Jordan Henderson yang tersenarai sebagai penjaring gol ke empat hasil umpanan pertahanan Tren-Alexander Arnold minit 52.

Jurgen Klopp membuat pertukaran antara Sadio Mane dengan Mohamad Salah dan Mane seperti tidak berpuas hati akan penggantian dia dengan pemain kelahiran Mesir itu.

Tetapi Mohammad Salah yang keluar dari bangku simpanan terus menambah derita Crystal Palace yang seperti pasrah dengan ujian getir yang dihadapi oleh pasukan mereka.

Roberto Firmino meloloskan diri untuk menjaringkan gol yang ke lima untuk Liverpool dan gol peribadi yang kedua dalam perlawanan itu dengan bantuan gol daripada Salah.

Liverpool membuat dua pertukaran dengan memasukkan Curtis Jones dan Alex Oxlade-Chamberlain.

Pertukaran yang dimanfaatkan oleh Liverpool kerana berjaya mendapatkan dua gol lagi daripada Mohammad Salah pada lewat masa permainan sehingga tamat masa perlawanan.

Liverpool telah melemaskan pasukan tuan rumah 7-0 dan ia merupakan kekalahan besar bagi Crystal Palace pada musim ini.

Walaupun sebagai pemain gantian sahaja , Salah telah menjadi pemain Man of The Match dalam perlawanan itu kerana sumbangan dua gol dan 1 bantuan jaringan gol.

 

 

Kongsi artikel ini