Hanya Kerana Beli Ubat Gigi, Jurulatih Kelab Bundesliga Ini Terlepas Perlawanan Pertama Pasukannya

Ketua Jurulatih Augsburg, Heiko Herllich akan terlepas perlawanan pertama Bundesliga apabila ianya dimulakan kembali pada hujung minggu ini, selepas keluar meninggalkan hotel untuk membeli ubat gigi.

Herrlich yang sepatutnya membimbing pasukannya berhadapan Wolfsburg pada Sabtu berkata beliau telah melanggar peraturan yang ditetapkan oleh Bundesliga kerana keluar pergi ke kedai.

Semua kelab yang sedang sibuk dengan persiapan akhir permulaan semula Bundesliga pada hujung minggu ini telah dikuarantin.

β€œSaya membuat kesilapan kerana meninggalkan hotel,” ujar beliau dalam satu kenyataan.

Herrlich yang berusia 48 tahun dilanti sebagai jurulatih Augsburg pada 10 Mac lalu, dan perlawanan menentang Wolfsburg sepatutnya adalah yang pertama di bawah kendalian beliau.

β€œWalaupun saya telah mengikuti segala garis panduan kebersohan semasa meninggalkan hotel, dan kembali, saya tidak boleh perbaiki kesilapa ini,” sambung beliau.

β€œDalam situasi ini, saya gagal menjadi teladan kepada pasukan dan juga orang awam.

β€œOleh itu saya mengaku ianya adalah kesilapan dari saya sendiri. Disebabkan oleh salah laku ini, saya tidak boleh membimbing latihan [pada Jumaat] dam tidak akan mengendalikan pasukan menentang Wolfsburg pada Sabtu.”

Bercakap melalui talian video untuk sidang video sebelum itu, Herllich berkara: β€œSaya tidak ada ubat gigi dan pergi membeli satu di supermarket.”

Kenyataan daripada kelab pula berkata pemain dan kakitangan lain termasuk jurulatih akan menjalani ujian saringan, dan Herllich akan dibenarkan kembali menyertai pasukan selepas dua keputusan negatif.

Augsburg berada di keduduka ke-14 pada ketika Bundesliga ditangguhkan, lima mata dari zon penyingkiran.

Β 

Kongsi artikel ini