Dana White Merayu Kepada Mike Tyson Usah Kembali Bertarung

Presiden UFC, Dana White, memohon kepada Mike Tyson agar tidak kembali bertarung. Ini kerana White berpendapat mantan juara dunia tinju Heavyweight itu sudah terlalu tua.

White merujuk kepada usia Tyson yang kini mencecah 53 tahun. Meski pun pernah bergelar juaraa tinju heavtwight dunia, White berpendapat Tyson perlu berfikir kembali mengenai pelannya itu.

“Saya sukakan Mike Tyson. Saya merayu agar beliau tidak kembali bertarung,” ujar White kepada Tim and Sid di platform Boxing Scene.

“Saya ada bercakap kepada beliau ‘Anda kelihatan luar biasa, masih eksplosif, dan bertenaga. Anda adalah salah satu yang terhebat’. Tetapi Mike, usia anda sekarang 53 tahun, tolong jangan lakukan ini.”

Bukan sahaja Dana White merayu kepada Tyson agar tidak kembali bertarung. Malah White berkata beliau sendiri akan turun untuk menghentikan legenda itu untuk berbuat demikian jika masih berdegil.

“Perkara yang terutama ialah saya tidak ingin [melihat] Mike bertarung. Jika akhirnya dia akan melakukan sesuatu yang gila, mungkin saya harus melompat dan mencari sesuatu agar dia tidak melakukannya,” kata White.

Sebelum ini Tyson memuat naik video di akaun Instagram membayangkan dirinya akan kembali bertarung di dalam gelangang kompetitif.

Dalam video itu, Tyson menunjukkan kemampuannya dengan melakukan serangan mematikan. Tyson memperagakan jab, hook, dan juga uppercut yang masih tampak bertenaga.

Tyson berkata keputusannya untuk kembali ke gelanggang bukan untuk mencari sensasi.

Tyson berkata: ” Saya rasa seperti tidak terkalah sekarang.

“Ianya adalah ‘God of War yang membangkitkan saya dari lena. Dia membangkitkan kembali ego dalam diri saya untuk kembali berperang di dalam arena.”

Kali terakhir Tyson terlibat dalam pertarungan kompetitif adalah pada tahun 2005. Ketika itu Tyson tewas kepada Kevin McBride.

 

Kongsi artikel ini