Cristiano Ronaldo Menghampiri Rekod Gol Antarabangsa Ali Daie

Cristiano Ronaldo 35 menjadi pemain pertama Eropah menjaringkan gol peribadinya yang ke 102 di peringkat antarabangsa dalam aksi persahabatan Portugal menang besar ke atas Andorra , 7 – 0. Beliau memerlukan tujuh gol lagi bagi mengatasi rekod lagenda Iran Ali Daie yang masih memegang penjaring gol terbanyak dunia , 109 gol.

Penyerang Juventus yang dikhabarkan akan dijual oleh kelab semasanya tidak terganggu dengan isu panas itu dan fokus menjelmakan persembahan yang mengagumkan. Beliau berada di bangku simpanan ketika Portugal mendahului negara yang berada di ranking ke 134 itu 2 – 0 pada separuh masa pertama.

Dia telah menggantikan Pedro Neto , penyerang Wolverhampton berusia 20 tahun yang membuat debut pasukan kebangsaannya membuka gol untuk Portugal pada minit kelapan. Paulinho menambah satu gol  pada minit ke 29 dan Renato Sanches menjaringkan gol ke-56.

Paulinho sekali lagi menjaringkan gol pada minit ke 61. Gol sendiri oleh Emili Garcia dari Andorra pada minit ke-76 menjadikannya 5-0 dan Joao Felix menutup gol pada minit terakhir.

Ronaldo tidak dapat bermain pada beberapa perlawanan yang lalu ekoran disahkan positif Covid19 dan wajib menjalani kuarantin pada 13 Oktober lepas serta mengalami kecederaan lutut ringan menanduk masuk bola dari jarak dekat minit ke 85 setelah mensia-siakan beberapa peluang bagus.

Penyerang Barcelona Francisco Trincao bermula di depan dan diapit oleh Neto dan Paulinho. Jurulatih Portugal, Fernando Santos juga memberikan debut kepada pemain pertahanan tengah , Domingos Duarte.

Portugal akan menghadapi Perancis diikuti Crotia dalam UEFA Nation League pada hari Ahad dan Rabu minggu hadapan dalam Liga A Kumpulan 3. Portugal berada di tangga pertama mengatasi Perancis , Crotia dan Sweden.

Kongsi artikel ini