Borussia Moenchengladbach Rancang Penuhi Stadium Guna Kadbod Ganti Penyokong

Tidak dapat dipastikan berapa lama lagikah penyokong bola sepak di seluruh dunia akan dibenarkan memasuki stadium untuk memberikan sokongan kepada pasukan masing-masing.

Bundesliga Jerman antara yang terawal melaungkan keyakinan sainga boleh bermula seawal Mei.

Walaupun dengan pengumuman tersebut, saingan di Bundesliga dijanka akan diteruskan di dalam stadium tanpa penyokong.

Namun ia tidak bererti penyokong tidak boleh memainkan peranan mereka dalam usaha memastikan pasukan sentiasa diberikan sokongan yang diperlukan.

Penyokong Borussia Moenchengladbach misalnya merancang untuk menyediakan potongan kadbod menyerupai diri mereka untuk diletakkan di stadium.

Sebanyak 50,000 kadbod untuk mewakili setiap penyokong akan disediakan.

Kadbod tersebut akan ditampal dengan wajah penyokong untuk menghidupkan suasana di stadium – walaupun hakikatnya mereka menonton perlawanan tersebut dari rumah.

“Dengan kaedah ini, maka kami akan menjadi kelab pertama yang berusaha menghidupkan suasana di stadium, walaupun penyokong harus menyaksikan perlawanan dari rumah,” tulis penganjur Fanprojekt Moenchengladbach (FPMG) melalui satu kenyataan sebelum ini.

Untuk wajah mereka berada di dalam stadium, setiap penyokong Gladbach perlu membayar €19 untuk kadbod yang kalis kepada keadaan cuaca.

Kutipan dari hasil projek tersebut akan diguna untuk membiayai gaji tujuh pekerja FPMG dan sebahagian lagi akan diderma kepada organisasi berkaitan kelab yang memerlukan bantuan kewangan.

“Kami tidak akan membuat keuntungan. Apabila semua ini tamat, setiap penyokong boleh mengambil kadbod wajah masing-masing sebagai peringatan kepada setiap kita mengenai saat sukar ini,” kata FPMG lagi.

 

 

Kongsi artikel ini