Analisis : “Cancelo Role” Nadi Kemenangan Berterusan Manchester City?

Ia tidak syak dan tidak boleh disangkal lagi bahawa , skuad Pep Guardiola adalah calon pasukan yang akan merangkul kejuaraan liga Premier Inggeris (EPL) musim ini kerana mereka terus mempamerkan aksi kemenangan yang konsisten.

OptaJoe telah mengeluarkan data jangkaan peratusan kelab-kelab EPL yang akan menjuarai Liga Premier pada musim 2020/21.

Kemenangan ke 21 yang diperolehi oleh The Citizen pada pertemuan menentang Wolves awal pagi tadi menyaksikan mereka terus jauh meninggalkan Setan Merah 15 mata di kedudukan teratas dan menyamai rekod yang sama pada tahun 2017.

Pemain seperti Riyad Mahrez dan Gabriel Jesus yang bermula dengan prestasi agak perlahan pada awal musim kini menjadi antara pemain yang menyerlah dalam kesebelasan skuad Guardiola.

Bagaimanapun , nama Joao Cancelo menjadi trending di Twitter pada masa sekarang kerana peminat Liga Premier hangat membincangkan posisi dan peranan pemain berjersi nombor 27 ini. Cancelo bermain di bahagian pertahanan tengah bergandingan bersama Ruben Dias.

Cancelo ROLE

Mereka membincangkan apa sebenarnya peranan Cancelo berdasarkan data yang dikongsikan oleh Sky Sports bagaimana seorang pemain pertahanan boleh berada di keseluruhan sudut padang dalam pertemuan dengan Wolves awal pagi tadi.

Para peminat memberikan pandangan walaupun Cancelo seorang pertahanan tengah , beliau akan menjadi pivot masuk ke bahagian midfield untuk memulakan serangan dari bawah dan bebas untuk bergerak ke sayap kiri atau kanan padang.

Seorang pembaca Twitter menyatakan Cancelo bermain sebagai midfielder bertahan supaya Gundogan , Bernando dan Kevin dapat maju ke hadapan dan kembali menjadi pertahanan tengah untuk menahan asakan pasukan lawan.

Apakah peranan Cancelo sebenarnya

Cancelo merupakan pemain pertahanan yang dimanipulasikan oleh Guardiola dalam sistem permainan Manchester City pada masa sekarang. Beliau seorang pertahanan yang bagus , tetapi  Guardiola mengubahnya menjadi pemain tengah yang kreatif untuk menjana serangan.

Pep Guardiola seorang jurulatih yang ‘mastermind’ dalam memanipulasikan pemain-pemain yang pernah dilatih oleh beliau. Dani Alves dan Philipp Lahm adalah sebahagian pemain yang menjadi tunjang kejayaan kelab Barcelona dan Bayer Munich.

Article content image

Article content image

Dua gambarajah di atas menunjukkan bagaimana peranan Cancelo pada fasa pertama permainan dan akan bertukar ke bahagian tengah di atas Rodri ketika fasa menyerang ke atas pasukan lawan.

Ini merupakan satu taktikal yang memerlukan sekumpulan pemain bola sepak yang hebat dan City sedang memiliki pemain-pemain tersebut. Peranan baru Cancelo ini telah meningkatkan kualiti kreativiti bahagian tengah selepas David Silva meninggalkan Manchester City.

Dalam aksi Liga Juara-juara Eropah bertemu dengan M’Gladbach minggu lalu , Cancelo telah memberikan persembahan yang menakjubkan ketika menewaskan kelab dari German itu 0-2 hasil dua assist daripada beliau.

Ternyata jurulatih amat gembira dan menghamburkan pujian kepada pemain antarabangsa Portugal itu.

Dia bermain dengan sangat baik.” kata Guardiola selepas kemenangan 2-0 pada perlawanan pertama. “Cancelo memberikan permainan mengagumkan di sana terutama ketika dia mengemudi bola dan melepasi garis tengah serta dapat kembali ke bahagian pertahanan , dia sememangnya pemain yang sangat berkualiti.

Rumusan

Setakat ini revolusi posisi Cancelo menyaksikan City mampu menewaskan pasukan lawan mereka dan ia boleh dianggap faktor ini menonjol dengan kemenangan 21 perlawanan Liga Premier yang luar biasa.

Namun Guardiola mengakui ada risiko permainan Cancelo itu. Jurulatih itu memberitahu kepada wartawan. “Kadang-kadang dalam posisi itu anda harus mengawal risikonya. Sekiranya Cancelo dipaksa oleh pasukan lawan untuk beroperasi sebagai bek penuh , ia akan memberi kesan buruk pada keseluruhan permainan City.

Tetapi tidak ada pasukan yang dapat melakukannya secara konsisten dan buat masa ini , dan City sedang berada diambang kejuaraan sebagai untuk pasukan pilihan Liga Premier (EPL) dan Liga Juara-Juara Eropah (UCL)

Kongsi artikel ini