3 Peraturan Baharu Yang Akan Mempengaruhi VAR Di Premier League Musim Hadapan

Premier League akan memperkenalkan peraturan baharu mulai musim hadapan yang akan membawa impak secara langsung terhadap penggunaan VAR.

Persatuan Jawatankuasa Bola Sepak Antarabangsa (IFAB) sebelum ini telah menjelaskan beberapa aspek peraturan berkenaan penggunaan VAR untuk kesalahan bola terkena tangan, dan keputusan berkaitan sepakan penalti.

Keputusan harus jelas

Disebabkan perubahan itu, pegadil kini harus mengambil lebih banyak masa untuk menyemak keputusan di tepi padang.

“Apabila pemerhatian terhadap insiden adalah subjektif, pengadil dikehendaki melihat kembali insiden sebenar di atas padang,” ujar IFAB dalam satu kenyataan.

“Ia dipersetujui lebih banyak kefahaman terhadap bagaimana keputusan dilakukan. Pendedahan terus perbualan diantara pegawai perlawanan, belum lagi boleh dilaksanakan buat masa sekarang.

“Tetapi lebih banyak usaha untuk mendedahkan komunikasi yang diambil dengan tujuan memberikan lebih banyak kefahaman kepada semua perlu dilakukan.”

Bola terkena tangan

Kesalahan bola terkena tangan yang tidak disengajakan turut mendapat perhatian pada musim ini, dan turut dbincangkan.

“Bagi pemain yang melakukan serangan mereka hanya akan dipersalahkan, jika ia terus menghasilkan jaringan, atau peluang untuk pemain itu/ rakan sepasukan menjaringkan gol,” tambah kenyataan itu lagi.

“Untuk pengesahan kesalahan bola terkena tangan, bahagian lengan diambil kira sehingga ke paras ketiak.”

Ketika tempoh penggunaan VAR sepanjang semusim ini, beberapa keputusan dianggap tidak konsisten oleh pengadil.

Situasi sepakan penalti

Penjelasan turut dilakukan terhadap penjaga gol yang bertindak keluar dari garisan untuk menyelamatkan sepakan penalti.

Mulai musim 2020/21, sepakan penalti hanya akan diambil semula apabila penjaga gol keluar dari garisan dan berjaya menyelamatkan sepakan.

Ini bermakna sepakan tidak akan diambil semula jika bola tidak menepati sasaran, walaupun penjaga gol keluar dari garisan.

Namun tindakan pemain lain memasuki atau berada di dalam kotak penalti sebelum sepakan diambil akan menyebabkan sepakan harus diambil semula, tanpa mengambil kira sepakan asal masuk atau pun tidak.

Penutup

Bagaimanapun untuk peraturan offside yang turut sering menimbulkan kontroversi masih lagi di peringkat kajian.

Pada musim lalu beberapa situasi offside, terutama yang melibatkan ketiak menimbulkan situasi tidak masuk akal di kalangan penganalisis.

 

Kongsi artikel ini