3 Bintang Piala AFF 2022 Berada Di Dalam Senarai Awal Anugerah Pemain Terbaik Asia

Penyerang Vietnam, Nguyen Tien Linh, pemain pertahanan Thailand, Theeraton Bunmathan dan bintang dari Singapura, Ikhsan Fandi menjadi dua wakil dari Asia Tenggara yang dicalonkan untuk Anugerah Pemain Terbaik Asia baru-baru ini.

Ketiga-tiga pemain yang merupakan pemain utama skuad negara masing-masing di beberapa pertandingan antarabangsa pada tahun lalu tercalon bersama 24 nama lain sebagai antara pemain terbaik di Asia.

Antara nama besar lain yang turut berada di dalam senarai tersebut adalah seperti bintang Korea Selatan, Son Heung-min (Tottenham Hotspur; pemain sayap Jepun, Kaoru Mitoma (Brighton & Hove Albion); penyerang Iran, Mehdi Taremi (FC Porto); dan pemain pertahanan Jepun, Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Penamaan Tien Linh tidak mengejutkan mengambil kira penampilannya di Piala AFF 2022, dan menjadi penjaring terbaik kejohanan. Beliau juga merupakan antara pemain Vietnam yang melakar sejarah menewaskan China 3-1 di kelaykan Piala Dunia 2022 dan turut menjaringkan gol kedua pasukan.

Theeraton Bunmathan pula adalah kapten skuad Gajah Perang yang menjuarai Piala AFF 2022, dan turut memenangi gelaran Pemain Terbaik Kejohanan (MVP).

Pemain pertahanan kiri itu dianggap sebagai antara pemain terbaik sepanjang zaman yang pernah dilahirkan dari rantau Asia Tenggara.

Ikhsan Fandi yang merupakan anak kepada legenda Singapura, Fandi Ahmad pula melalui pengalaman mengecewakan di Piala AFF 2022 yang lalu akibat kecederaan ACL yang dialaminya.

Namun prestasi pemain tersebut bersama BG Pathum termasuk membantu pasukan Thailand itu mara ke suku akhir pertandingan AFC Champions League pada musim lalu turut mencuri perhatian untuk dicalonkan.

Daripada senarai 25 pemain awal yang dinamakan, hanya lima pemain akan dipilih untuk pemilihan akhir berdasarkan prestasi bersama pasukan masing-masing di peringkat kelab dan antarabangsa.

Son Heung-min memegang rekod apabila pernah memenangi gelaran Pemain Terbaik Asia sebanyak tujuh kali. Saingan untuk bergelar Pemain Terbaik Asia pada kali ini dijangka lebih sengit berdasarkan peningkatan prestasi calon-calon yang dinamakan.

Ini adalah kali pertama rantau Asia Tenggara memiliki pencalonan seramai tiga pemain untuk anugerah tersebut.

Bagaimanapun sehingga kini belum ada pemain dari rantau ini yang pernah memenanginya.

Kongsi artikel ini