10 ‘Gentleman Agreement’ Di Dalam Bola Sepak Yang Membuktikan Ia Sekadar Perjanjian Bersifat Sandiwara

Anda pasti pernah mendengr terma ‘gentleman agreement’ di dalam bola sepak. Gentleman agreement meruju kepada perjanjian secara lisan yang dilakukan atas dasar saling percaya.

Bolehkah perjanjian sebegini digunakan di dalam bola sepak? Sudah tentu boleh. Kebiasaannya perjanjian sedemikian dilakukan di antara dua kelab, atau pun di antara kelab dengan pemain.

Di sebalik perjanjian tersebut, sering kali kita juga mendengar ia berakhir dengan tidak baik apabila ada pihak yang mungkir janji.

Disebabkan perjanjian tersebut bukan perjanjian bertulis, maka tiada tuntutan yang boleh dilakukan dari segi perundangan – walaupun wujud pihak yang menjadi penipu.

Berikut adalah 10 bukti mengapa “Gentleman’s Agreement” hanya dianggap sebagai perjanjian bersifat sandiwara di dalam bola sepak

Joe Allen

Apabila Brendan Rodgers meninggalkan Swansea untuk jawatan sama yang lebih glamour di Liverpool, Pengerusi Swansea mengenakan syarat secara “Gentleman’s Agreement” agar tiadak pemain dari Swansea yang akan turut bersama ke Anfield untuk tempoh sekurang-kurangnya 12 bulan.

Perjanjian itu bagaimanapun tidak diendahkan, dan hanya selepas 70 hari Joe Allen menjadi pemain kedua yang ditandatangani Rodgers di Anfield. Swansea amat kecewa dengan apa yang berlaku sehingga mengeluarkan satu kenyataan bertulis menyelar tindakan tikam belakang Liverpool – walaupun perjanjian tersebut dilakukan secara bertulis.

Liverpool pula mengambil kesempatan dari klausa yang terkandung di dalam kontrak Allen yang membenarkan perpindahan Allen sekiranya tawaran £15 juta diterima dari mana-mana kelab seperti Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City atau Manchester United.

Secara perundangan, Liverpool tidak melakukan sebarang kesalahan. Tetapi siapa lagi yang mendedahkan maklumat klausa tersebut kalau bukan Rodgers sendiri.

Saido Berahino

Harry Kane mungkin berpendapat Daniel Levy sedang berusaha menahan beliau untuk tidak meninggalkan Spurs. Perkara sebaliknya berlaku kepada Saido Berahino pada 2015. Pada ketika itu Spurs melakukan empat tawaran berasingan untuk mendapatkan Berahino, tetapi dihalang oleh kelabnya West Brom.

Terdapat perjanjian di antara West Brom dan Berahino. Pihak kelab akan membawa masuk dua penyerang terlebih dahulu sebelum membenarkan pemain itu menyertai Spurs.

Kemudian tiba Rickie Lambert dan Salomon Rondon. Berahino yang cemerlang pada musim tersebut apabila jumlah jaringan 14 gol – lebih banyak dari yang dihasilkan Wayne Rooney, Romelu Lukaku dan Robin van Persie – terus dipaksa untuk kekal di The Hawthorns.

Berahino marah dengan pemilik West Brom, Jeremy Peace yang dianggap beliau mungkir janji dan berkata enggan lagi beraksi bersama kelab tersebut. Berahino bagaimanapun terus kekal dan beraksi 35 perlawanan lagi untuk West Brom selepas itu. Tetapi prestasi beliau terus merudum dan tidak pernah sama lagi selepas perkara itu.

Dan Gosling

Apabila Everton mencapai persetujuan secara lisan untuk mengekalkan Dan Gosling dengan kontrak baharu sebelum cuti musim panas 2010, mereka anggap perkara itu sudah selesai. Tetapi ejen pemain itu mempunyai idea lain, mengeksploitasi perjanjian dari Everton yang tidak pernah ditulis secar hitam putih.

Perkara itu membenarkan Gosling untuk meninggalkan Everton dan menyertai Newcastle United tanpa melibatkan sebarang pampasan kerana pemain itu hanya berusia 20 tahun.

Gosling adalah bakat muda berusia 18 tahun ketika tiba di Goodison Park dari Plymouth Argyle. Walaupun meninggalkan Everton secara percuma, pihak yang paling terkesan ialah Plymouth Arglye yang sepatutnya menerima sebahagian dari hasil jualan.

Musim berikutnya, Plymouth diisytihar muflis, ditolak 10 mata di saingan League One, dan disingkirkan enam divisyen  kerana masalah kewangan yang mereka hadapi.

Peter Odemwingie

Peter Odemwingie telah menjaringkan lima gol dari 18 perlawanan sebelum permintaan untuk berpindah ditolak oleh West Brom.

Kesabaran Odemwingie memuncak apabila tawaran sebanyak £2 juta oleh QPR ditolak seminggu selepas itu. Diyakinkan pihak tertentu di dalam kelab perpindahan tersebut boleh diteruskan, Odemwingie memandu selama dua jam ke Loftus Road sebelum jendela perpindahan ditutup.

West Brom kemudian kononnya berunding dengan QPR, tetapi ia tidak berhasil seperti diharapkan Odemwingie. Malah pemain itu tidak dibenarkan memasuki stadium oleh QPR. Odemwingie sempat memandu balik untuk menyertai latihan The Baggies pada keesokan paginya.

“Mereka tidak memberikan kebenaran bertulis, tetapi di England apabila anda seorang budiman (gentlemen), maka anda boleh memahami satu sama lain. Pada pendapat saya, semuanya berjalan dengan baik,” jelas Odemwingie selepas itu.

Theo Hernandez

“Terdapat perjanjian secara lisan (gentleman’s agreement) di antara Real Madrid dan Atletico, maka saya berpendapat Falcao ibaray buah larangan,” kata Jose Mourinho pada 2012.

Empat tahun kemudian, Antoine Griezmann menjelaskan sebab beliau tidak akan berhijrah ke Real Madrid disebabkan perseteruan yang wujud di antara kedua-dua kelab, dan perjanjian lisan yang harus dihormati. Sejak 17 tahun yang lalu, tiada perpindahan pemain secara terus melibatkan kedua-dua kelab berlaku.

Perjanjian tersebut bagaimanapun dimungkiri oleh Real Madrid pada 2017, apabila membawa masuk pemain pertahanan Theo Hernandez dari Atletico. Bagaimanapun Real memberi alasan Theo tidak pernah tampil dalam mana-mana perlawanan skuad senior Atletico, dan sekadar seorang pemain dari akademi yang beralih angin kerana mahu mencari peluang baru untuk beraksi.

Selepas semusim dan beraksi 23 perlawanan untuk Real Madrid, Theo Hernandez kemudiannya menyertai Real Madrid. Adakah ianya berbaloi?

Yohan Cabaye

Yohan Cabaye tidak akan meninggalkan Newcastle United pada Januari. Pemain itu dan ejen beliau mempunyai perjanjian gentleman’s agreement untuk terus kekal di St. Jame’s Park sehingga musim panas. Demikianlah laporan akhbar di UK pada Boxing Day 2013.

Cabaye sedang berada di tahap terbaiknya pada ketika itu, dan menjarigkan gol penting menentang  Manchester United, Crystal Palace dan Stoke sepanjang Disember. Ia cukup untuk menarik perhatian pasukan seperti Arsenal dan Manchester United untuk memancing pemain itu.

“Kami mempunyai perjanjian secara lisan. Musim panas lalu saya tidak boleh berhijrah tetapi pada musim sejuk ini ada satu lagi peluang tetapi mereka tetap menghormati perjanjian tersebut,” kata Cabaye dengan yakin tetapi pada masa yang sama tawaran £19 juta dari PSG untuk pemain itu telah diluluskan.

Alan Pardew, Joe Kinnear dan Mike Ashley semuanya sebelum itu berkata dengan mulut mereka sendiri Cabaye akan kekal, tetapi sebaliknya yang berlaku. Jelas sekali ada isu integriti di kalangan pengurusan tertinggi kelab pada ketika itu.

Riyad Mahrez

Selepas jendela perpindahan Januari 2018 ditutup pemain dari Algeria ini telah ponteng latihan dan tidak mahu bermain. Ramai membuat spekulasi bahawa beliau memberontak dan protes selepas perpindahan ke Man. City gagal.

Mahrez menjadi pemain yang sentiasa dalam radar pasukan besar di Eropah setiap kali jendela perpindahan, dan terdapat perjanjian lisan Leicester akan membenarkan pemain itu pergi jika terdapat bidaan dari mana-mana kelab utama.

Beliau kembali semula ke pangkuan pasukan dalam kekalahan 5-1 di tangan City dan sudah bermain dalam 3 perlawanan terakhir termasuk sepakan percuma cantik untuk gol penyamaan lewat menentang Bournemouth.

Selepas tamat musim 2017/19, perbincangan antara kedua-dua akhirnya berhasil apabila nilai perpindahan dikhabarkan sekitar £60 juta telah dipersetujui. Ia pengurangan sebanyak £40 juta berbanding Januari lalu.

Roy Keane

Roy Keane masih lagi bergelar pemain Nottingham Forest pada ketika ini dan mempunyai perjanjian secara lisan dengan Kenny Danglish untuk menyertali beliau di Blackburn Rovers sekiranya Nottingham tersingkir dari Premier League.

Perjanjian tersebut bagaimanapun hanya berlaku secara lisan dan di antara Keane dan Danglish. Apabila Nottingham sah tersingkir pada musim 1992/93, Danglish perlu menunggu sehingga Isnin – selepas hujung minggu – untuk menyiapkan segala dokumentasi untuk membenarkan Keane menyertai Blackburn.

Perjanjian di antara Keane dan Danglish bagaimanapun sampai ke pengetahuan Alex Ferguson. Tidak membuang masa, Keane diterbangkan ke Manchester, disambut oleh Ferguson sendiri, dan dijemput untuk bermain snooker. Pada ketika itulah Ferguson meyakinkan Keane untuk menyertai Man United. Kita semua tahu apa berlaku selepas itu.

“Saya berasa tidak bagus kerana sebelum itu saya berjanji untuk menyertai Blackburn,” ujar Keane kemudian. Keane dan Danglish melupakan apa yang telah berlaku selepas kedua-duanya bersara.

Luis Suarez

“Musim lalu saya berpeluang menyertai salah sebuah kelab gergasi eropah, tetapi saya kekal dan faham jika gagal lagi ke Champions League, saya boleh pergi musim hadapan,” ujar Luis Suarez pada musim panas 2013.

“Saya memberikan segalanya musim lalu, tetapi ia masih tidak cukup untuk kami berada di kelompok empat kelab teratas. Sekarang apa yang saya mahukan ialah agar Liverpool memenuhi janji mereka kepada saya. Ini mengenai perjanjian lisan yang diberikan kelab, tetapi yang mereka sendiri kini langgar.”

Tidak ada bukti mengenai “gentleman’s agreement” daripada Liverpool itu wujud. Tetapi ia mendorong Arsenal untuk melakukan bidaan £40,000,001 untuk membenarkan mereka berbincang dengan Suarez.

Pemilik Liberpool, John W. Henry pada ketika itu menganggap tawaran Arsenal itu sebagai satu penghinaan.

Luka Modric

Strategi mogok pernah digunakan oleh Luka Modric yang merasakan dirinya tertipu oleh janji yang diberikan pengerusi Tottenham, Daniel Levy kepadanya.

Impian Modric ialah untuk beraksi di Champions League. Sebelum itu Levy berjanji akan membenarkan Modric pergi meninggalkan Spurs sekiranya kelab yang tiba dengan tawaran beraksi di Champions League. Pada musim panas 2011, Tottenham menolak bidaan £22 juta, dan kemudian £27 juta daripada Chelsea untuk pemain antarabangsa Croatia itu.

Modric kemudiannya memboikot latihan kerana percaya dirinya dan Levy mempunyai “gentleman’s agreement” untuk membenarkan penghijrahan ke kelab yang lebih besar.

Akhirnya Modric terus kekal di utara London untuk semusim lagi sebelum berpindah ke Real Madrid dengan nilai £30 juta pada musim panas berikutnya.

Kongsi artikel ini